Blog

2018. 07. 24. Tudományos kitekintő: Szabadúszó életforma – a siker titka?

Vajon melyik esetben érzed a saját karriered sikeresebbnek?

A, Ha szabadúszó vagy        B, Ha alkalmazott vagy           C, Nem számít

Egy 2018-as kutatás szerint, a helyes válasz az „A”.

Lo Presti, A., Pluviano, S., és Briscoe, J. P. kutatói munkája azt bizonyítja, hogy a szabadúszók sikeresebbnek érzik magukat köszönhetően a teljes felelősségnek, amit saját karrierjük irányításáért vállalnak. Szakmai elköteleződés, gátak nélküli gondolkozásmód és tudatos szakismeretszerzés: ezen további jelzők is inkább vonatkoznak a szabadúszókra, mint a szokványos munkavállalókra, például a multiknál dolgozó alkalmazottakra.

De ne várjuk, hogy a sült galamb a szánkba repüljön. A kutatás eredménye szerint a szabadúszóknak érdemes időt szentelni a képességeik sokszínűsítésére alkalmazhatóságuk növelése érdekében és törekedni rá, hogy karrierjük fejlődéséhez minél pozitívabban álljanak

Lo Presti, A., Pluviano, S., & Briscoe, J. P. (2018). Are freelancers a breed apart? The role of protean and boundaryless career attitudes in employability and career success. Human Resource Management Journal.

 

 

2018.07.13. Tudományos kitekintő: Koffein – Ördögi kör?  

Mind tapasztaltuk, hogy egy csésze kávé segít ébren maradni egy pénteki fárasztó munkanapon, de vajon növeli-e a produktivitásunk?

Snel, J., & Lorist, M. M. megállapították 2011-es kutatásuk részeként, hogy a koffein eredményesen befolyásolja elmeállapotunkat, méghozzá pozitív értelemben: helyreállítja éberségünket, ezáltal segít figyelmünket fenntartani és a feladatra irányítani. 
Ám mindennek van ára: a koffein hátrányos hatással van aznap éjszakai alvásunkra, ami másnapi fáradsághoz vezethet.

Ref.: Snel, J., & Lorist, M. M. (2011). Effects of caffeine on sleep and cognition. In Progress in brain research (Vol. 190, pp. 105-117). Elsevier.

szekhelyszolgaltato coworking

UA-81615119-1